Téli madárvédelmi tippek

Télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad, így amennyiben módunk van rá, kertünk vendégeinek segítséget kell nyújtanunk, s vendégül kell látnunk őket.
Ez létfontosságú az apró testű madarak számára, hiszen a zord időjárásban, már 1-2 napos éhezés után elpusztulnak.
Ha segíteni szeretnénk nekik átvészelni a telet, akkor a hideg idő beálltakor a kertekben, hétvégi házak ablakaiban helyezzünk el madáretetőket. Arra figyeljünk, hogy nem elég egyszer-kétszer ennivalót tenni az etetőbe, aki elkezdte a madarak etetését, annak megszakítás nélkül folytatni kell, míg a kismadarak önállóan nem képesek élelmüket megszerezni.

S hogy mi kerüljön az etetőbe?
A legjobb téli madáreleség az olajos mag (dióbél, napraforgó-, tök- és kendermag) vagy a belőlük készült madárkalács, a bőrös, sótlan szalonna, háj és a faggyú.

A gondoskodást a kis madarak busásan megfizetik a rovarpusztító tevékenységükkel, és azzal, hogy megfigyelhetjük életüket, gyönyörködhetünk bennük és a hangjukban.

Részletes információért érdemes a Magyar Madártani Egyesület honlapját felkeresni, ahol számtalan tippet, tanácsot olvashatunk a madárvédelemről!

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani, a Kiskőrösi Díszmadártenyésztők És Természetvédők Egyesületének, hogy az Állatparkunkba látogató madárvendégek számára adományként téli etető- és szálláshelyeket ajánlottak fel.
Nyíregyházi Állatpark